De Liquidled lamp

De liquidledlamp is een led lamp welke gevuld is met Shell odina 68 olie (PDF) Dit is een mens en milieuvriendelijke olie waar o.a ook babyolie van wordt gemaakt. De olie zorgt in eerste instantie om de led, een acriche AC 230V led 4 watt (PDF) of 5 watt (PDF) niet warmer te laten worden dan 55 graden. Hoe koeler de led, hoe langer de levensduur.

Een bijkomend voordeel samen met het bewerken van het glas is dat het licht meer diffuus wordt. Het licht wordt beter verstrooid zodat als de liquidled lamp in bijvoorbeeld een tafellamp wordt geplaatst , er ook licht komt onder de lamp op de tafel. Dit in tegenstelling tot de meeste andere Led lampen, die meer naar boven dan naar onderen stralen.
Het glas, wat uit veiligheid dikker is dan van een normale gloeilamp, is aan de buitenzijde gestraald (frost) zodat er o.a ook beter in het licht gekeken kan worden en tevens meer het idee geeft alsof men kijkt naar een gloeilamp.

De toegepaste leds, beide AC 230V 4 watt (PDF) of 5 watt (PDF) zijn direct aangesloten op 230V zonder enige tussenkomst van andere elektronica componenten (printplaat, weerstanden, condensatoren e.d). De led staat onbeschermd in de olie. Dit kan omdat olie namelijk een goede isolator is en maakt dan ook geen kortsluiting als de lamp onverhoopt lek raakt. Schoonmaken gaat eenvoudig met water en zeep (afwasmiddel).

De liquidled lamp kan in ieder positie binnen of buiten huis toegepast worden. Het maakt dus niet uit of deze rechtop staat of ondersteboven hangt. De luchtbel is niet van invloed en is alleen aanwezig om er voor te zorgen dat de olie kan uitzetten. Olie zet uit door de warmteontwikkeling en kan niet samengeperst worden, lucht daarin tegen wel. De olie perst de lucht samen om zo veilig te kunnen uitzetten zodat het glas van de lamp niet stuk springt.

Kleuren

De leds zijn er in 2 kleuren, daglicht wit (rond de 6300 Calvin) en warm wit (rond de 3300 Calvin).
Daglicht wit is meer een werklicht, denk aan sterk helder wit TL licht.
Warm wit is te vergelijken met een softtone gloeilamp, geeft een licht gele gloed. Daarmee is het dus een vervanger voor sfeerlicht in bijvoorbeeld Tafel-, wand en of bijvoorbeeld bedlampen.

Gloeilamp lichtopbrengst vergelijk

Daglicht wit 4 of 5 watt vergelijkbaar met ongeveer 25 of 40 watt gloeilamp.
Warm wit 4 of 5 watt vergelijkbaar met ongeveer 20 of 30 watt gloeilamp.

Powerfactor van bijna 1

De liquidled lamp is tot in tegenstelling tot zeer veel andere led lampen geen grote netwerk vervuiler !

4 watt Led meting gegevens
Lampspanning : 230V
Lampstroom : 19 mA
Vermogen P : 3.9 Watt
Schijnbaar vermogen S : 4.3 VA
Power Factor : 0.90


Met de powerfactor van 0.90 geldt dat voor iedere kWh aan netto vermogen, er 0,5 kVAhr aan reactief vermogen is geweest. De stroom en de spanning lopen met dezelfde fase. Echter de stroomvorm is een soort van blokgolf. Hierdoor komt de powerfactor net iets lager uit dan 1.

Definitie powerfactor
De powerfactor zegt iets over de relatie tussen het netto vermogen P en het schijnbaar vermogen S. Het is namelijk de deling van het vermogen door het schijnbaar vermogen. De powerfactor is een meetlat die aangeeft hoe efficiƫnt elektrisch vermogen wordt afgegeven aan de verbruiker . Idealiter is de powerfactor gelijk aan 1. En alles lager dan 1 betekent dat er extra vermogen nodig is om het gewenste vermogen aan de verbruiker af te geven.

Dimbaar

De liquidled lamp is 30 tot 100% dimbaar met een normale halogeen en gloeilampdimmer. Let hierbij wel op hoeveel het minimum wattage is van uw dimmer. In de bouwmarkt zijn standaard dimmers verkrijgbaar vanaf 30 watt. Gaat u hiermee 1 liquidled lamp van bijvoorbeeld 5 watt dimmen, dan zal dit minder goed werken dan met een gloeilamp vanaf 30 watt. Een verbetering treedt op als u dezelfde dimmer gebruikt bij 3 of meer liquidled lampen. Gebruikt u een dimmer vanaf 0 watt dan zijn er totaal geen problemen en verloopt het dimmen gelijk als dat u gewend bent met gloeilampen.

Model en fitting

Model Globe - gloeilamp model
Fitting E27
4W = vervangt 20 tot 25W gloeilamp
5W = vervangt 30 tot 40W gloeilamp
Kleuren wit en warm wit
Incl fitting ongeveer 11cm hoog (fitting =2.8cm)
Doorsnede bol 4cm

Model Tube - kaars model
Fitting E17 of E27
4W = vervangt 20W tot 25W gloeilamp
5W = vervangt 30W tot 40W gloeilamp
Kleuren wit en warm wit
Incl fitting ongeveer 11cm hoog (fitting =2.8cm)
Doorsnede 3cm

Highlights

 • Lange levensduur ca. 40.000 branduren
 • Zeer zuinig, verbruikt slechts 4 of 5 Watt
 • Milieuvriendelijk, de koelvloeistof is niet giftig of schadelijk
 • Wordt maximaal 55 graden warm.
 • 240 graden stralingsbereik, daarom een goede gloeilamp vervanger
 • Dimbaar zonder speciale led dimmer
 • Werkt op 220 V, geen omvormer nodig
 • Geen opstart fase, geeft direct vol licht
 • Geen schakel problemen, kan achter elkaar vaak aan uit gezet worden
 • Gaat op den duur niet flikkeren of bibberen
 • Toepasbaar in vochtige omgeving zoals bijvoorbeeld buiten
 • Geen Infrarood of UV-straling
 • 2 jaar garantie
 • EC gekeurd
 • RoHS gecertificeerd